İyi bir web sitesi yapmak için öncelikle kendinize şu soruları sorarak çalışmaya başlayın. Bir kağıt kalem alın ve başlayın yazmaya…
“Ben nasıl web tasarım yapacağım?”
“Kime hitap edeceğim?”
Bu soruların yanıtlarını vermek size işi yarılamanızda yardımcı olacaktır.
Web Tasarım, yazılım, alt yapı ve reklam bunlar işin en son boyutu.
Örnek 1: “Ben alışveriş sitesi yapacağım?” dediğinizi varsayalım.
Bu yanıtla kendinize sormanız gereken ikinci soru; “Bir alışveriş sitesi yapmak için sermayen var mı?” olmalıdır. Eğer büyük bir sermaye yatıramayacaksanız o zaman hedefi küçültmenizde fayda var. Örnek 2: “Ben çocuklara yönelik bir alışveriş sitesi yapacağım ve 0-6 yaş grubuna yöneleceğim” Bu amaç, hedefi doğru tanımlanmış ve sınırları çizilmiş bir amaçtır. Ben ne yapacağım sorusuna yanıt verirken, hedefinizi sermayenize göre tanımlamak önemlidir. Şimdi en sıkıntılı ikinci konuya geldik. Amacınızın bir alışveriş sitesi yapmak olduğu örneğinden ilerleyelim. İşleyiş ve ne vereceğiniz…
Örnek 1: “Hazırladığım alışveriş sitesinde kullanıcılar; ihtiyacını en kolay yoldan karşılar, işlemlerini halleder, ürününü seçer, hediye paketi yaptırır ve teslim alırlar. Bir de ödeme yaparken başlarına bir iş gelmez umarım?” dediğinizi varsayalım. Evet, arkadaşım sen işini sağlam kazığa bağlamazsan eğer başına her şey gelir ve yarın iş adamı olacağım derken sabahtan kapında bekleyen polislerle dolandırıcılık suçundan merkeze de gidebilirsin. Peki, o zaman nasıl olacak bu iş?
1. Ürünü nerden tedarik edeceksin?
2. Alt yapının güvenliğini nasıl sağlayacaksın?
3. Ürün teslim yollarını nasıl sağlayacaksın?
4. Ödeme yöntemlerini tespit ettin mi?
Bu 4 madde alışveriş sitesi yapmak istiyorsan mutlaka yanıtlaman gereken 4 maddedir. Şimdi hemen diğer konuya geçelim ve ben, sorularını cevaplayalım. Web sitemde kolay bir kullanıcı paneli olsun insanları gereksiz ayrıntıya boğmadan üye yapalım ki özel duyuru ve bildirimlerimizi gerek SMS gerek e-posta yolu ile tanıtalım. Üyelerimizi tasnif edelim Özel günlerinde hatırlayalım Alışveriş alışkanlıklarını inceleyelim vs vs. Bunların hepsini not aldık.
Bir baktık ki projemizin ciddi bir bölümü ortaya cıktı. “Arkadaş iyi diyorsun hoş diyorsun da alalım dünyadaki örneklerinden bir tanesini kullanalım.” Dediğinizi duyar gibiyim. Aferin sana! Yazımın başında demiştim ya cahil aklımla yazmaya çalışacağım diye oradan tuttun kanımca. Tam da bu noktada bir reklamı hatırlatmak isterim. Bu köprüyü bir çocuk yaptı, bu F16’yı bir çocuk yaptı… diye uzayan başarılı projelerin tam da sonunda söylenen ‘ama onlar bizim çocuklarımız değil’ diye biten reklamı hatırladınız mı? Sen neden elin Conisi’nin sistemini benim kahraman halkıma uyarlamaya kalkarsan eğer elindeki parayı yiyene kadar devam edersin sonrada yahu bu iş neden tutmadı diye sağda solda yaygarayı kopartırsın. Tabi onlardan alınacak bazı özelikler var ama taklit manasında değil geliştirme aşamasında. Şimdi kağıt kalemi elinizden bırakın ve gözlerin kapatın.
Bir çocuk reyonu, çocuk mağazası ve su anda dünyanın en saygın işletmesinin sahibi olduğunuzu hayal edin. Hazırlamak istediğiniz web sitesinin sayfa tasarımı nasıl bir şey olabilir? Tepede logonun içinde bir emzik olsa, üye girişinin üstünde bir biberon, solda menünün üstünde emekleyen bir çocuk, sağdaki reklam alanında oynayan 2 bebek şeklinde artık hayal gücünüze kalmış tasarımınızı yapın.
Sonra iyi bir web yazılım firması bulun firma olsun netten ben şunu yaparım bunu yaparım diyen adamlara taviz bile vermeyin. Pek çoğu işinizin yarısında kaçar, sonra da 3 ay sonra ortaya çıkar utanmadan yüzsüz yüzsüz nasılsın abi der. Sen de ne bu pişkinlik dünya para verdim işim bile bitmedi ama adama da maşallah beni iyi aptal yerine koydu der gülümsersin acı içinde. Onun için iyi bir firma, iyi bir anlaşma ve tüm firiklerinizi anlayana kadar da bir kaç kez anlatın. Gerisini o halleder. Tasarım aşamasında bulunmak istediğinizi de özelikle bildirin. Tasarım aşamasında aklınızdan geçenleri tek tek anlatın ve her aşamasında projeyi takip edin.